Egyptische lampen: Decoratie uit de Nijldelta

Veel mensen denken bij het horen van de woorden ‘Oosterse decoratie’ onmiddellijk aan de Turkse (Ottomaanse) stijl of aan de Marokkaanse. Maar het ‘Oosten’ is een rekbaar begrip. Ook Indië en het Arabisch schiereiland mogen we bij het Oosten rekenen. En Egypte natuurlijk! Egypte staat bekend om z’n heel eigen decoratieve stijl die weinig vandoen heeft met wat we in de rest van het Midden en Verre Oosten kunnen vinden. Qua verlichting heeft ook Egypte ons veel te bieden. Hieronder lees je wat zoal…

Een meer figuratieve stijl van lampen

Waar we bij Turkse, Arabische of Noord-Afrikaanse decoratieve lampen vaak bepaalde elementen zien terugkomen die in elk van deze culturen iets anders toegepast worden, waarbij elk land en elke cultuur z’n eigen accenten heeft gelegd is dit in Egypte helemaal anders.

Uiteraard worden ook in Egypte deze traditionele in glas geblazen of gesmede lampen verkocht die soms erg kleurrijk zijn en die vormgegeven zijn met ingewikkelde geometrische patronen. Maar als je een echt typische Egyptische lamp ziet zal je merken dat de traditionele Egyptische stijl veel figuratiever is.

De lampen uit dit land zijn namelijk vaak vormgegeven in de vorm van bijvoorbeeld een godheid, een dier of een figuur uit de onderwereld. Ze beelden echt iets uit eerder dan gewoon versiering te zijn.

Egyptisch vakwerk

Zoals met alle oosterse lampen vind je ook in de Egyptische alle mogelijke soorten kwaliteit terug. Met de hand gemaakte lampen bestaan nog altijd en deze unieke stukken zijn vaak van een betere kwaliteit maar ook heel wat duurder dan de fabrieksproductie die in deze sector hoe langer hoe belangrijker wordt.

Als je echte handgemaakte Egyptische verlichting zoekt moet je eerst en vooral een betrouwbare importeur zien te vinden. Er is heel wat fraude met dit soort decoratieve stukken en het is voor een leek vaak niet gemakkelijk ‘nep’ (fabrieksgemaakt) van ‘echt’ (handgemaakt) te onderscheiden. Laat je daarom eventueel bijstaan door een betrouwbare expert vooraleer je tot aankopen overgaat.

Kijk wat bij je budget past

Stel vooraleer je op zoek gaat naar de juiste Egyptische verlichting voor jou huis of kamer eerst goed vast welk budget je eigenlijk hebt. Met een klein budget zou het zonde zijn al je geld aan één stuk te spenderen terwijl je misschien je hele huis met fabriek geproduceerde lampen had kunnen verlichten. Als ze maar mooi zijn is het toch niet zo belangrijk dat ze handgemaakt zijn? Het hangt echt allemaal van jou persoonlijke smaak en budget af!

sfeervolle egyptische verlichting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates